Geen headerafbeelding Driehoek

Brancheopleiding Groen bij WerkPro

Bovenin Groningen in het plaatsje Middelstum leren enthousiaste studenten voor de brancheopleiding Groen bij WerkPro. Via Zoom keken wij een keertje mee en spraken wij hen.

Veel nieuwe dingen leren

De studenten zijn het met elkaar eens dat ze hier veel nieuwe dingen leren. Juist de diversiteit in alle werkzaamheden is hetgeen waar ze zoveel van leren. De afwisseling tussen (digitale) lessen en buiten aan de slag in de praktijk vinden ze enorm prettig. De studenten vertellen dan ook graag wat zij leren. Damas: “Het is gewoon heel erg leuk. Veel dingen zijn ook opfris dingen. Ik zit al zolang in het groen en toch zijn er weer dingen die ik nog niet wist. De leraar legt dan uit dat je ook op een andere manier een gat in de grond kan maken.” Michel: “Ik leer vooral hoe ik dingen moet doen, hoe ik een plant erin moet zetten of hoe ik iets moet snoeien, echt hartstikke leuk!”. Samantha: “ ja dat heb ik ook, alleen ik ben veel te snel haha!”

Samenwerken

Ook het samenwerken gaat steeds beter. De studenten overleggen veel meer, zowel met elkaar als ook met de werkbegeleiders. Trainer Anja: “Het eerste blok is theoretisch, vanaf het 2e blok gaan ze ook echt in de praktijk aan de slag en dan zie je dat ze het allemaal ook echt gaan doen. Ze gaan echt het geleerde vanuit de theorie in de praktijk brengen en daarbij werken ze graag samen. Je ziet ze overleggen en samen groeien.”

David: “Voor mij is veel een beetje opfrissen en dat is toch heel fijn.” Janko: “Ik leer hier dat ik minder kritisch mag zijn, je mag fouten maken want daar leer je van en dat zie ik ook als we samen aan het werk zijn. Het is niet erg om een foutje te maken, dan ga je erover nadenken hoe je het anders kunt doen en daar leer je alleen maar van. En dat hebben we samen ontdekt, door te leren van die fout. Als je geen fouten maakt heeft de opleiding geen zin, juist van fouten leer je.”

In het klaslokaal

Voor dat deze studenten de (digitale) les starten maken zij eerst samen met de trainer een flap: wat weten we allemaal al? Welke kennis hebben we al? Dat bespreken zij gezamenlijk. Daarna gaan zij naar BeWizr en hoeven zij soms maar kleine delen theorie aan te vullen. Daarna gaan ze de praktijk in. Iedere keer dat zij een nieuw blok starten werken zij op deze manier. Op maandag- en woensdagochtend starten zij in het leslokaal en nemen zij tijd voor alle theorie en ervaringen uitwisselen.

In de praktijk

De begeleiding in de praktijk vinden de studenten allemaal enorm belangrijk en ook enorm fijn. Praktijkbegeleider Jens kan heel goed dingen uitleggen en dat vinden de studenten heel fijn. Praktijkbegeleider Kees gaat soms wat sneller dan Jens. Jens zegt dingen soms bewust verkeerd om ze alert te houden, zodat ze zelf moeten nadenken en dat vinden ze erg leuk. “Het is een geweldige plek hier, we kunnen de tuin in en we kunnen hier opruimen en alles op deze locatie doen. De e-learnings helpen om dingen anders te leren, bijvoorbeeld hoe je een plantje neer kunt zetten of hoe je planten in een border plaatst.”

Tips van de studenten

De studenten hebben nog wel wat tips voor andere studenten in het land. “Wees gewoon jezelf! Het hoeft niet snel, het is niet erg als je niet gelijk loopt. Iedereen heeft zijn eigen tempo en je mag fouten maken!” Trainer Anja vult aan: “Er zit tijd genoeg in het programma om aandacht te leggen waar dat nodig is. Wat we ook belangrijk vinden is dat we dingen samen doen. We zijn natuurlijk een groep en we willen dingen samen doen.” Uri: “Het gaat niet altijd meteen goed in de e-learning, soms sla ik even iets over en pak ik hem daarna weer terug. Dat kan gewoon.”

Wie is WerkPro?

WerkPro werkt aan een samenleving waarin iedereen meedoet en ieders talent wordt benut. Ook jongeren die problemen ondervinden op weg naar zelfstandigheid, kunnen bij WerkPro terecht. Voor oriëntatie op eigen talenten en mogelijkheden. En voor begeleiding op maat bij het aanpakken van belemmeringen om te kunnen werken en leren.

Bij WerkPro vinden zij het belangrijk dat iedereen die graag wil, ook de kans krijgt om te werken. Zij helpen mensen op weg. In hun werkbedrijven bieden zij werkplekken en begeleiding. Zinvol werk is niet altijd betaald, maar wel van waarde. Voor klanten, de leefomgeving en de medewerker. Wie werkt voelt zich beter. Dat is het effect van bijvoorbeeld de sociale contacten, waardering en structuur die je krijgt als je werkt. Werk geeft ook eigenwaarde en dat is de beste stimulans voor ontwikkeling. Meer weten? Kijk op: www.werkpro.nl

De academie

  • Sinds 1 januari 2023 wordt een aantal activiteiten van de Academie voor Zelfstandigheid uitgevoerd door de VGN academie.
  • Informatie over de brancheopleidingen blijf je op deze website vinden.
Foto blok