Eerste Utrechtse studenten ontvangen branchediploma's
Op donderdag 12 oktober reikten de brancheopleidingen Assistent Groen, Facilitair, Logistiek en Woonhulp voor de eerste keer diploma’s uit in de provincie Utrecht. In de paardenstallen van Paleis Soestdijk ontvingen 25 studenten hun vakdiploma. Deze groep matig tot licht verstandelijk beperkte mensen kan hiermee makkelijker overstappen naar een passende plek in de samenleving.
De Utrechtse studenten konden de brancheopleiding volgen dankzij het VGU-project Samen werken aan participatie. De projectgroep, met medewerkers van Abrona, Reinaerde, Stichting Philadelphia Zorg, Amerpoort en Sherpa, is 2,5 jaar geleden gestart met de brancheopleidingen in Utrecht. Ze hebben samen studenten geworven, medewerkers getraind, de opleidingen gefaciliteerd en de diploma-uitreiking georganiseerd.
Een baan én zelfstandig wonen
Eén van de succesvolle studenten is Randy Schouten. De 25-jarige Woerdenaar sloot zijn opleiding Logistiek af met een tien! Toen Randy hoorde van de opleiding twijfelde hij geen moment. “Ik heb me meteen aangemeld”. Zijn enthousiasme kon hij echter niet altijd omzetten in actie. “Randy was in het begin best vaak afwezig” vertelt docent Sylvia van Rooijen. “Maar als hij er was, dan deed hij het ook goed”. Hilde Peeters, Randy’s regiebegeleider bij Reinaerde, herkent dit. “Randy’s grootste leerpunt is opstaan en op tijd komen. Dat doet hij steeds beter. Anders had hij het diploma ook niet kunnen halen.”
Met zijn vakdiploma kan Randy twee mooie stappen zetten. Hij kan zijn uitkering stopzetten want hij krijgt een baan als orderpicker en hij staat op de wachtlijst voor ambulant wonen. “Ik wil graag in Woerden blijven. Maar ik weet niet hoelang het duurt voor ik iets krijg.” Wat Randy wel weet, is dat hij anderen aanraadt ook een brancheopleiding te gaan volgen: “Ga het doen, je kunt er veel van leren!”
Nieuwe brancheopleidingen in Utrecht nog onzeker
“Of er in de provincie Utrecht een vervolg op de brancheopleidingen komen, dat is nog de vraag” vertelt VGU-projectleider Eric Tonn . In het VGU-project ‘Samen werken aan participatie’ werkt Eric hier hard aan. “We zien hoe relevant die opleidingen zijn. Het betekent voor iedere individuele student echt iets. Zo zat één van de gediplomeerden twee jaar geleden nog op de bank en nu heeft hij een baan!”
Eric vindt brancheopleidingen een maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Brancheopleidingen zouden structureel gefinancierd en georganiseerd moeten zijn. Nu is dat niet het geval. Daarbij is de financiering afkomstig van dagbestedingsgelden. Terwijl dat geld naar begeleiding gaat, daar kan dan niet ook nog eens opleiding uit betaald worden. Daarnaast is de organisatie van de brancheopleidingen nu in handen van zorgorganisaties.”
Zolang er geen structurele organisatie en financiering is, blijven Eric en zijn projectleden zich inzetten voor een nieuwe opleidingsronde voor Utrechtse kandidaten. “Als het allemaal lukt, bieden we in september 2024 weer brancheopleidingen aan.”
Over de brancheopleidingen
Brancheopleidingen zijn bedoeld voor mensen voor wie leren niet vanzelfsprekend is en die op basis van de WLZ, WMO of PGB een indicatie hebben voor dagbesteding. De studenten krijgen er vakinhoudelijke lessen en trainingen werknemersvaardigheden. Anders dan op een mbo zijn er op de brancheopleidingen geen algemene vakken. Naast de lessen voeren de deelnemers opdrachten uit in de praktijk.
De brancheopleidingen zijn in opdracht van VWS ontwikkeld door de Academie voor Zelfstandigheid. Die heeft daarbij samengewerkt met ervaringsdeskundigen, gehandicaptenorganisaties, de VGN en LFB. De docenten aan de opleiding zijn medewerkers van de verschillende zorgorganisaties. Zij hebben hiervoor een speciale training gevolgd.
Met het door de branche erkende vakdiploma kunnen de studenten toegang krijgen tot entreeopleidingen op het mbo of ze kunnen uitstromen naar betaald werk of zinvol werk zonder loonwaarde.
De academie
- Sinds 1 januari 2023 wordt een aantal activiteiten van de Academie voor Zelfstandigheid uitgevoerd door de VGN academie.
- Informatie over de brancheopleidingen blijf je op deze website vinden.