Geen headerafbeelding Driehoek

Jongeren met beperking krijgen baan met nieuw vakdiploma

Stralend en vol zelfvertrouwen steelt Tess in haar feestelijke, zwarte jurk even de show op de rode loper bij de entree van de Cammeleur in Dongen. Ze is een van de 29 jongeren met een beperking die deze avond haar eerste, erkende vakdiploma krijgt.

Toppers

Ook in de zaal hangt een uitgelaten stemming, al gieren er ook wat zenuwen rond. Stichting Samen Top reikt voor de eerste keer diploma’s uit aan haar ‘toppers’: jongeren met indicatie dagbesteding die de praktijkgerichte brancheopleiding groen, facilitair of logistiek volgden.

De opleiding bestaat uit vier blokken: ondernemersvaardigheden, e-learning, werkbezoek en praktijkopdrachten. ,,Het niveau is gelijk aan mbo-niveau 1, maar dan zonder theorie”, vertelt Judit Baijens, directeur van Samen Top.

Plezier spat ervan af

Topper Maxim heeft speciaal voor deze avond een kort filmpje gemaakt over de opleiding. De emotie in zijn stem ontroert, als hij zijn dankbaarheid naar de trainers uitspreekt. Maxim krijgt een warm applaus van de zaal vol familieleden en genodigden.

Ook komen er drie vrolijke, korte filmpjes met de belevenissen van de deelnemers voorbij. Het plezier spat ervan af bij Timo op een grote grasmaaier bij de Avri in Dongen. In het magazijn van Passa Sports in Waalwijk tilt Stefan, die zich met een rolstoel verplaatst, een pallet op. In de haven van Rotterdam straalt de intense beleving van de gezichten van de toppers.

Facilitair diploma op zak


Ondersteund door een persoonlijke, korte karakterschets tekenen de jongeren hun diploma. Patrick toont zijn blijdschap door juichend en joelend plaats te nemen aan de tekentafel. Luna vertelt enthousiast over haar ervaringen bij La Place Oosterhout. ,,Broodjes maken kan ik supergoed. Veel mensen eten kip met taugé.”

De Oosterhoutse Thom Castelein begon onlangs al aan zijn tweede opleiding. ,,Ik vond de eerste opleiding best makkelijk, ik wil meer, ik ben pas 20.” Hij leert nu met zijn facilitaire diploma op zak voor woonhulp bij Oosterheem, een van de zorglocaties voor ouderen van Mijzo. ,,Ik ondersteun bij werkzaamheden in de keuken en de bediening. In de zaal waar zo’n 75 ouderen verblijven, neem ik bestellingen op.”

De gezelligheid en de verbinding vanuit zijn innerlijk met ouderen spreekt Thom aan. Daarbij kan hij ook zijn liefde voor sport - hij voetbalt met veel plezier bij de Oosterhoutse voetbalclub TSC - kwijt in de gymles waar hij aan bijdraagt. Thom werkt vier dagen per week van 7 uur. Twee dagen bij Oosterheem, een dag bij zorginstelling de Wijngaerd in Made, en een dag bij de Albert Heijn in Made.

Begeleid en deels betaald werk


,,Ik ben bezig om woonhulp als functie in de zorg te laten erkennen”, vertelt directeur Baijens. ,,Zo komen er meer mogelijkheden voor beschut werk, dat is begeleid en deels betaald werk.”

Daarbij zet Baijens zich ook al jaren in om de arbeidspotentie van mensen met een indicatie dagbesteding zichtbaarder te maken voor de arbeidsmarkt. Toen ze in contact kwam met Isabel Verleun van de Academie voor Zelfstandigheid kreeg haar streven vorm.

Verleun trekt de kar bij de ontwikkeling van brancheopleidingen die dit gat in de markt overbruggen in samenwerking met het ministerie van VWS en VGN (Vereniging Gehandicapten Nederland). Verleun: ,,In totaal zijn er 349 studenten verspreid over tien opleiders. In juni hopen we de laatste diploma’s uit te reiken. Het project is gefinancierd door het ministerie van VWS, de vraag is hoe het verder gaat.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd door BN De Stem. © Foto: Jan Stads / Pix4Profs.

De academie

  • Sinds 1 januari 2023 wordt een aantal activiteiten van de Academie voor Zelfstandigheid uitgevoerd door de VGN academie.
  • Informatie over de brancheopleidingen blijf je op deze website vinden.
Foto blok