Geen headerafbeelding Driehoek

Meer (eigen)waarde, meer toekomst

Odion-diplomauitreiking-brancheopleiding.jpg

Ze werkte al als gastvrouw bij dagactiviteitencentrum De Graslanden in Purmerend. Maar een echt diploma, nee, dat had Janny de Boer (65) niet. Nog niet, want inmiddels heeft ze het diploma Assistent Facilitair gehaald én een contract bij PurmerGeul, een kleinschalig activeringscentrum ook in Purmerend. Ze gaat daar aan de slag als gastvrouw. Met als belangrijkste taak het compleet verzorgen van de lunch.

Remon Grin (30) heeft gelijk met Janny zijn diploma Assistent Facilitair gehaald. Sterker nog, hij had daar geen anderhalf jaar maar slechts één jaar voor nodig. Remon: “Ik werk al 11 jaar bij de Karwei in Zaandam, dus ik had al wat werkervaring. Dat heeft mij prima geholpen.”

Stralen van trots

Beiden stralen van enthousiasme en trots als ze hun verhalen doen. Janny: “Ik ben zo blij dat ik via Odion, mijn zorginstelling, deze opleiding mocht doen. Want ik ben er een nog betere gastvrouw van geworden. Vooral omdat ik systematisch heb leren werken. Daardoor weet ik veel makkelijker oplossingen te vinden. En als ik even iets niet weet, durf ik nu ook veel beter vragen te stellen. Bovendien zie ik ook veel beter of en zo ja waar het werk is. Nee, ik loop nooit meer met lege handen. Dat alles heeft mij stukken rustiger gemaakt. En daardoor (nog) beter in mijn werk.”

Ook Remon kijkt met veel plezier terug op de opleiding: “Ik heb veel geleerd. Zoals logisch werken. Veel schematischer. Daardoor heb ik meer overzicht en meer houvast. Dat werkt goed voor mij. Ik heb ook nog beter leren samenwerken. Ik maak nu ook makkelijker contact met klanten. Dit begint al bij het begroeten bij binnenkomst. Mijn collega’s bij de Karwei vonden het trouwens erg leuk en goed van mij dat ik de opleiding deed. Al mijn opdrachten mocht ik ook daar doen. Daar maakten ze tijd voor. Hierdoor hebben wij elkaar leren kennen.”

Nog meer stappen zetten


En nu, wat gaat hij doen met zijn diploma op zak? Remon: “Ik wil kijken of ik naast mijn werk bij Karwei ook nog twee dagen ergens anders aan de slag kan. Een jobcoach helpt mij daarbij. Ik wil nog wel meer stappen zetten. Misschien zelfs ook nog de opleiding Assistent Logistiek gaan doen. Bij de Karwei werk ik nu ook al in het magazijn en ik zou wel willen leren wat ik daarin nog meer zou kunnen doen. En ik zou ook nog graag een heftruckcertificaat halen!“

Janny mag dan officieel al met pensioen zijn, dat gaat ze dus nog lang niet: “Nee, zeker niet. Als ik iets heb geleerd door deze opleiding, dan is het dat je nooit te oud bent om te leren. Dus als je, op welke leeftijd dan ook, net als ik de kans krijgt om een opleiding te volgen, dan zeg ik doen. Zeker doen!” Dat terwijl de opleiding best pittig was. Janny: “Heel wat theorie, veel praktijkopdrachten, in het begin door corona alleen maar online les… Maar toch, meer dan de moeite waard. Want ik heb toch maar mooi mijn doel bereikt: gastvrouw met een diploma.”

Karin Schonfeldt is de Odion-werkbegeleider van Janny: “Het was voor ons de eerste keer, een soort van pilot, deze brancheopleiding. Een pilot die zeker naar meer smaakt. Want het was, mede dankzij de begeleiding vanuit KCH, een succes. Kijk naar Janny, zij staat met alles wat ze geleerd heeft, met haar diploma op zak, nog sterker in het leven. Ze doet (nog) meer mee. Ze doet er toe. Voor zichzelf en voor haar naaste omgeving!”

Nog verder gegroeid


Gwendolyn Verbij, als Odion begeleider nauw betrokken bij Remon: “Hij was er echt aan toe, aan dit diploma. Remon was altijd al taakgericht en leergierig en hij is daarin door de opleiding alleen maar nog verder gegroeid. Waar hij ook aan de slag gaat, ze krijgen er aan Remon een prima medewerker bij. Met volop potentie. Het enige jammere aan dit alles: wij zijn hem hier bij Odion dan wel meer kwijt. En aangezien Remon alles weet over hoe het er hier aan toegaat, bij wie kan ik dan terecht als ik even iets niet weet? Nee, zonder dollen: hoe mooi is het, om onze deelnemers te zien groeien en ontwikkelen en hun horizon te zien verbreden. Een opleiding zoals deze biedt zoveel perspectief. Rémon heeft het fantastisch gedaan en heeft nog een hele toekomst voor zich!”

De academie

  • Sinds 1 januari 2023 wordt een aantal activiteiten van de Academie voor Zelfstandigheid uitgevoerd door de VGN academie.
  • Informatie over de brancheopleidingen blijf je op deze website vinden.
Foto blok