Geen headerafbeelding Driehoek

Pilot voor brancheopleiding Assistent facilitair medewerker digitaal van start

De Academie voor Zelfstandigheid is digitaal gestart met de pilot Assistent facilitair medewerker. Deze wordt ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS. Tijdens deze pilot testen trainers alle nieuw ontwikkelde lesmaterialen. Door het coronavirus is het op dit moment niet mogelijk elkaar in een klaslokaal te treffen. Daarom vormen de studenten samen met hun trainers een online klas, met de inzet van moderne technieken.

Theorie online

Met de opleiding kunnen studenten een erkend branchediploma halen, zodat ze aan de slag kunnen op een passende werkplek. Soms onbetaald, maar soms ook gewoon betaald. Daarnaast kunnen ze ook doorstromen naar een MBO-entree opleiding. Studenten leren in hun eigen tempo naar uitdagend, betekenisvol werk. De opleiding duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar en start met theorie. De theorielessen gaan nu online. 

Trainster Stans Konter: “Studenten hebben zich eerder dit jaar enthousiast aangemeld voor deze nieuwe opleiding. Zij willen hun talenten kunnen uitbouwen en zich verder ontwikkelen. Ze zijn allemaal enorm gemotiveerd en grijpen deze kans met beide handen aan om ‘eindelijk’, zoals zij dat zeggen, een diploma te behalen. De studenten stonden dan ook al in de startblokken om met de opleiding te beginnen. Normaal zouden we samen fysiek in een leslokaal met de lessen starten, helaas kan dat op dit moment niet vanwege het coronavirus. De helft van de tijd gaan studenten ook stage lopen, in bijvoorbeeld onderhoud, schoonmaak, gastheer/vrouw of dienstverlening. Ook dit kan op dit moment niet plaatsvinden. Maar gelukkig zijn we nu online wel gestart met een deel van de theorielessen. Zodra de situatie het toelaat zullen de stages op locatie uitgevoerd gaan worden. 

We hebben twee klassen gemaakt van 6 en 7 studenten en twee trainers. Het is voor iedereen nieuw zo online lesgeven en les volgen, daarom geven we vier introductielessen. Hoe gaat het samenwerken online en hoe gaat het om samen de les te volgen? Het komt al geregeld voor dat een student beter weet dan ik hoe je online via het scherm zaken met elkaar kunt delen. Oftewel we leren van elkaar. We merken dat studenten de les van 2,5 uur goed volhouden en dat ook online samenwerken in kleine groepjes goed gaat. Door deze nieuwe manier van lesgeven merken wij dat deze nare periode ook iets positiefs brengt. De studenten zijn dan ook enorm blij dat de lessen zijn begonnen.

Drie leerlijnen

De academie ontwikkelt drie leerlijnen: voor assistent facilitair medewerker, assistent groenvoorziening en assistent logistiek. Deze kunnen worden afgesloten met een erkend branchecertificaat of praktijkbewijs. Het project is onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In dit project werkt het ministerie samen met de belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking LFB en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

De academie spant zich in om de opleiding goed te laten aansluiten bij de mogelijkheden van haar studenten en arbeidsplekken in de praktijk. Door nauw samen te werken met de branches worden de opleidingen erkend door de betreffende sector zodat het behaalde certificaat ook echt waarde heeft. Studenten van de opleiding Assistent facilitair medewerker kunnen straks op vele plekken werken.

De academie

  • Sinds 1 januari 2023 wordt een aantal activiteiten van de Academie voor Zelfstandigheid uitgevoerd door de VGN academie.
  • Informatie over de brancheopleidingen blijf je op deze website vinden.
Foto blok