Geen headerafbeelding Driehoek

Trotse deelnemers bij diplomering brancheopleiding Groen in Groningen

Woensdag 7 juni was een bijzondere dag voor negen deelnemers van Ewsum. Zij kregen hun diploma voor de brancheopleiding Groen. In december 2021 zijn ze gestart met de opleiding die normaal 1,5 jaar duurt. Op Ewsum ging het zo goed dat ze al een paar maanden eerder klaar waren.

Direct toepassen in de praktijk

De opleiding is een unieke combinatie van praktijkonderwijs en theorie. De theorie is toegespitst op het werk zelf, dus zonder taal en rekenvakken. De studenten waren al werkzaam op Ewsum, dus alle onderdelen waren in een vertrouwde omgeving en in eigen tempo uit te voeren. En alles wat ze leerden werd direct in de praktijk toegepast. Anja verzorgde het theoriegedeelte en werkbegeleider Jens pakte het praktijkgedeelte op.

Diploma-uitreiking

De diploma-uitreiking was in de theeschenkerij van Ewsum. Tijdens de diploma-uitreiking kregen de studenten stuk voor stuk mooie en persoonlijke woorden te horen van hun begeleiders Jens en Anja. Het resultaat was een zaal voor trotse deelnemers en hun familie en vrienden.

Hoewel de opleiding gericht is op het werken in het groen, blijkt tijdens de diploma-uitreiking dat er veel meer is bereikt. Anja benoemd de doelen die de deelnemers aan het begin van de opleiding hebben genoemd en hoe ze er nu tegenaan kijken. Hoe verschillend ze allemaal zijn, maar hoe ze elkaar hebben leren kennen en nu zo gegroeid zijn in hun samenwerking.

Persoonlijke ontwikkeling

Ook Janko heeft de opleiding met succes afgerond. Op de vraag wat hij het leukste aan de opleiding vond is het eigenlijk te veel om op te noemen. Hij is vooral heel erg trots op zichzelf en nog het meest op zijn doorzettingsvermogen. Hij heeft veel geleerd over het inrichten van borders. Want hoe zorg je dat je het hele jaar door een mooie border hebt? Daarvoor moet je goed nadenken over de bloeitijd van de planten die je erin zet.

Naast de praktijk en theorie valt op dat de deelnemers stuk voor stuk veel over zichzelf hebben geleerd. Elkaar helpen, samenwerken, wat vind ik leuk, hoe geef ik mijn grenzen aan?

Janko geeft aan dat hij heeft geleerd om voor zichzelf op te komen. Om zijn grenzen aan te geven én daarbij rekening met de ander te houden door het bij zichzelf te houden.

Ook voor Anja was het hele traject genieten: ‘we hebben heel veel lol gehad samen’. Anja heeft de studenten geholpen met de theorie. Maar tijdens die lessen leren ze zoveel meer, bijvoorbeeld om voor een groep te presenteren. De persoonlijke ontwikkeling en hoe ze nu samen werken is zo mooi om te zien. Iedereen is trots op elkaar.

Diploma op zak

Met het diploma kunnen ze verder. Of dat nou op Ewsum is, een vervolgopleiding of in dienst bij een ander bedrijf. Ze hebben stuk voor stuk hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Waarbij de persoonlijke ontwikkeling en het gegroeide zelfvertrouwen misschien nog wel het belangrijkste resultaat is.

Leuk om te weten:

  • Het gemiddelde resultaat van de praktijkbeoordeling is een 9,2!
  • Drie deelnemers hebben tijdens de opleiding ook nog hun zaagdiploma behaald.
  • Eén deelnemer gaat als vervolg op deze opleiding een mbo-opleiding volgen.

De academie

  • Sinds 1 januari 2023 wordt een aantal activiteiten van de Academie voor Zelfstandigheid uitgevoerd door de VGN academie.
  • Informatie over de brancheopleidingen blijf je op deze website vinden.
Foto blok