Geen headerafbeelding Driehoek

Ontwikkelingsgerichte Dagbesteding Online

In april 2020 lanceerde de Academie voor Zelfstandigheid het gratis Ontwikkelingsgerichte Dagbesteding Online (ODO). Een 8 weken durend thematisch dagbestedingsprogramma waarin we deelnemers een mix van creatieve-, sportieve-, spel- en leeractiviteiten aanbieden, in een tijd waarin we allemaal binnen zitten. Het helpt om de dag leuk, nuttig en leerzaam te besteden. Cliënten woonachtig op de Fazantlaan op De Hartenberg in Wekerom doen enthousiast mee.

Iedereen kan meedoen

Op de Fazantlaan 18 bekijken begeleiders Annette van Harn en Jacqueline van Amerongen iedere dag wie mee wil doen met het ODO programma. Hier wonen zes cliënten met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Oftewel de begeleiders passen het programma naar eigen inzicht aan zodat dit passend is voor deze groep cliënten. Annette: “We bekijken iedere dag wat de groep aankan, in principe doet iedereen mee, maar zit iemand die dag even niet lekker in zijn of haar vel dan hoeft diegene natuurlijk niet mee te doen. De keuze is vrij.” Maar hoe pakken zij dat dan aan? Jacqueline: “Na twee weken ervaringen opdoen met het ODO programma zijn wij over gegaan naar uitvoering in de middag. Dat wil zeggen ’s morgens hebben wij onze vaste verzorging en een rustige ochtend en in de middag volgen we de activiteiten van het programma. Op deze manier kunnen onze bewoners het ook volhouden, bij ons wonen cliënten van 40 tot 63 jaar dus energie is ook iets om rekening mee te houden.

Maak er echt een feest van!

Annette: “Wij halen samen met onze bewoners zoveel plezier uit het programma!” Eén themaweek binnen ODO is de week van Jet is Jarig, dat hebben ze op de Fazantlaan ook goed gevierd. Anette: “We zijn begonnen met het verhaal te vertellen van Jet is Jarig, omdat een aantal bewoners slechtziend zijn, zijn de filmpjes voor hen wat lastig, maar juist de verhalen perfect. We hebben spullen erbij gehaald waaronder muziekinstrumenten. Het luisteren naar muziek en muziek maken vinden ze geweldig. We zijn ons gaan verkleden met bijvoorbeeld roze brillen en hoedjes op. Daarnaast hebben we ook ballonnen gekocht en deze laten knallen." Jacqueline: “Ja en er was ook een opdracht om een snoeptaart te maken, ook hier hebben wij onze eigen draai aan gegeven door zelf een cake te kopen en hier lekker verse slagroom op te doen. Onze bewoners zijn niet geïnteresseerd in het bakken maar wel in het opeten haha. En lekker met hun handen door de slagroom, een echt feest dat was het zeker!

Creatief met verf

Ook de themaweek Rob Boss met leren schilderen was een groot succes. De bewoners van de Fazantlaan hebben de hele week veel geverfd. Zo hebben zij nu allemaal hun eigen canvas op hun kamer hangen. Daarnaast hangen er spandoeken voor de medewerkers in de zorg op woonzorgpark De Hartenberg, ook hier hebben zij op geschilderd. Jacqueline: “We hebben die week ook geverfd op kaarten. Met de handen en met behulp van wc rolletjes. Met de wc rolletjes konden zij hartjes op de kaarten maken. Deze kaarten hebben we daarna naar hun verwanten verstuurd voor Moederdag. Voor degene die geen ouders meer hebben, hebben we hier liefste zus of geweldige broer van gemaakt. En zo hadden we ook die week weer een eigen invulling aanvullend aan het programma.

Een gekke hobby

Een andere thema bij ODO is de themaweek Robby heeft geen Hobby. Ook hier hebben ze bij de Fazantlaan een draai aan gegeven en wat voor één, hun hobby werd schoonmaken. Annette: “Haha ja leuke hobby hè, maar we hebben heerlijk ramen gewassen en lapjes over alles heen gehaald. En we hebben geluiden gemaakt bij het opruimen. We hebben ook hier echt een verhaal bij gemaakt.

Tips voor (toekomstige) deelnemers

Na zeven weken actief volgen van het ODO programma hebben de dames enkele tips voor mensen die wellicht nog willen starten. Annette: “Ga het gewoon doen! Geef er je eigen slinger aan en doe wat bij jullie past. Koop wat spulletjes erbij, zoals slagroom en ga lekker samen lol maken. De thema’s zijn leuk en de opdrachten kun je los doen. Je bent daardoor ook vrij om te het programma doen wanneer je wilt en lukt het die dag niet dan ga je lekker een dagje niksen.” Jacqueline: “Ja zie het echt als een rode draad. Omdat onze bewoners wat ouder zijn volgen wij het programma ongeveer drie dagen per week. We willen namelijk ook nog andere dingen doen zoals lekker naar buiten. We combineren het dus in ons eigen dagprogramma. Daarom zijn de losse opdrachten per dag prettig we kunnen op ons eigen tempo de weken door. Wij doen er dus lekker meer weken over, heerlijk. Het leuke is dat je echt dingen kunt leren en maken. Doe dus ook mee en ervaar zelf wat voor leuks jullie kunnen leren.”

Ontwikkelingsgerichte Dagbesteding in coronatijd

Dit gratis programma is begin 2020 ontwikkeld in een tijd waarin wij allemaal opeens binnen zaten door corona. Dit was geen lesmateriaal zoals het gebruikelijke materiaal van de academie. Om die reden is dit programma daarom niet meer online aanwezig.  Heb je er een vraag over deze ontwikkelingsgerichte Dagbesteding Online neem dan  contact op met onze medewerkers via 06 - 444 501 00 of via info@academievoorzelfstandigheid.nl 

De academie

  • Sinds 1 januari 2023 wordt een aantal activiteiten van de Academie voor Zelfstandigheid uitgevoerd door de VGN academie.
  • Informatie over de brancheopleidingen blijf je op deze website vinden.
Foto blok