Geen headerafbeelding Driehoek

Ook met een verstandelijke beperking kun je prima doorleren

Dankzij de zogeheten brancheopleidingen kunnen mensen met een verstandelijke beperking toch een erkend mbo-diploma halen. Voor Geert Hazebroek en Krishna Raghoenath (Pameijer en Zuidwester) was dat een boost voor het zelfvertrouwen. Trouw maakte een uitgebreid artikel met Geert en Krishna.

"Ik kan inmiddels ook goed overweg met de kantensteker en de heggenschaar", zegt Hazebroek. "En ik weet hoe ik mijn persoonlijke beschermingsmiddelen moet gebruiken, zoals oorkappen, een
veiligheidsbril en werkhandschoenen."

Voor Geert was het niet vanzelfsprekend dat hij een erkend mbo-diploma zou behalen. Door zijn verstandelijke beperking is leren voor hem een stuk uitdagender dan voor andere studenten. 

Een brancheopleiding bood uitkomst. Sinds 2022 krijgen mensen met een (verstandelijke) beperking de kans om een opleiding te volgen als assistent in de groenvoorziening, als facilitair medewerker of in de
logistiek. Met veel begeleiding en maatwerk lukte het Hazebroek en 290 andere studenten dit voorjaar om zo'n mbo-diploma te bemachtigen. Zo ook Krishna Raghoenath.

Eerder probeerde hij al een regulier schoonmaakdiploma te behalen. Toen dat niet lukte, was dat een deuk in zijn zelfvertrouwen. "Je moest de kleinste dingetjes onthouden. In welke volgorde je een wc schoonmaakt bijvoorbeeld, en welk deel van het toilet met welk doekje moet gebeuren. Dat kon ik niet allemaal opslaan. In de brancheopleiding mocht het gelukkig in mijn eigen tempo."

Het succes van de brancheopleidingen is ook in Den Haag niet onopgemerkt gebleven. De eerste brancheopleidingen werden tot nu toe gefinancierd uit een tijdelijk potje van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Onlangs nam een ruime meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan om te verkennen hoe die tijdelijke financiering permanent kan worden gemaakt.

Lees het volledige interview op Trouw.nl.


De academie

  • Sinds 1 januari 2023 wordt een aantal activiteiten van de Academie voor Zelfstandigheid uitgevoerd door de VGN academie.
  • Informatie over de brancheopleidingen blijf je op deze website vinden.
Foto blok